< Tilbage til oversigten

29 jun 2012

Brasilianerne fejrer junifest med dans

Ny festlig periode for Brasilianerne

Efter de intensive karnevalsfestligheder i februar, begynder en ny festlig periode for Brasilianerne i juni. De kaldes for "Festa Juninas" (Juni fester) og fungerer som en fejring og mindehøjtidelighed for helgenerne Sankt Antonius, Sankt John (Hans) og Sankt Peter. Udover den meget traditionelle mad, som tilberedes specifikt til lejligheden, bærer Brasilianerne også til lejligheden designede kostumer, som kombinerer landlige detaljer med en portion barndommelighed og komedie.

Festajunina2

De forskellige danse er inspireret af en slags square dance. I mange byer kan junifesterne endda værre større end selve karneval, hvilket er tilfældet i flere Nordøstbrasilianske byer. Festlighederne starter tidligt i juni og slutter i starten af juli. Oprindelsen for festlighederne er meget ældre end Brasilien selv og stammer fra Europa. I Europa er begyndelsen af sommeren gennem tiden blevet fejret ovenpå en succesfuld tilsåning af jorden. Rundt i hele kontinentet lavede folk bål på bakketoppe og sletter, som man dansede rundt om og hoppede hen over.

Portugiserne bragte Festa Junina fra Europa til Brasilien. Portugiserne fester stadig i junimåned hvert år med den forskel, at de har mere fokus fejringen af Sankt Antonius end på Sankt John (Hans). I den store smeltedigel som Brasilien er, blev Festa Junina også velmodtaget af de indfødte indianere, som har bidraget til forme den meget lokale og enestående fest, som udover at have sin oprindelse udefra er blevet gjort til en meget autentiske festlighed. 

Videopræsentation


Se det brasilianske marked fra vores perspektiv

Læs mere her